BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

torsdag 14. mai 2009

NKUL- Digitale ressurser for heving av grunnleggende ferdigheter

Lars Helljesen og Espen Munch fra VOX (læring for arbeidslivet)

VOX har laget ejn del digitale ressurser som ligger gratis på nett. Kan dettee også fungere for skolen?
Vox arbeider for økt deltakelse i samfunns- og arbeidsli ved å heve kompetansenivået hos voksne. De legger særlig vekt på grunnleggende ferdigheter....
De driver med undersøkelser, utredninger, analyser og evaluering. Og utvikling av digitale hjelpemidler.

Av grunnleggende ferdigheter er det 4 stk. Til alle disse er det laget kompetansemål som VOX har laget. Det skal være nyttig , motiverende, helhetlig, praktisk rettet og tilpasset hver enkelt.
VOX ønsker å få vite hvordan deres digitale læremidler kan brukes i skolen.

Siden med ressurser ligger på www.vox.no . De har utviklet en del læremidler som i utgangspunkt egner seg for opplæring for voksne. (Her også digital kompetanse).
De viser en del fra siden. I matematikk har de også laget skoleregning for foreldre. Dette er mest for barneskole matematikken. Sikkert nyttig for mange. Denne regnehjelpen vet de også blir brukt mye i skolen,- hvor mye vet de ikke.

Når det gjelder digitale ferdigheter begynner de veldig enkelt. Der er det hvordan du bruker mus, tastatur, skriver, sender epost og bruker internett. De tror dette best kan brukes tidlig i barneskolen. (ser veeldig perdagogisk ut også for barn).

Så har vi EDB 123. Starten var når det var kvinner i 50 årene som fikk skikkelig vegring når de skulle bruke EDB før i tiden. De fant ut at dette ikke var bare kvinner 50+. Dette gjaldt også unge og barn. Nivå 1 er helt enkelt og ser ut som en bok (det er jo det en kan fra før av..), men det går litt og litt opp i nivå. Det er oppgaver en går igjennom en og en. En ledes igjennom.

Så kommer en til litt mer avansert. Det er blant annet med søkehjelp. Her er det også med kildekritikk og personvern. (dette kan jo være interesant for nettfaget?) Det er her spørsmål om hva du skal stole på, hvor mye skal du si om deg selv? osv. (sprøsmålet blir om det er fengende nok for ungdommen, men alt skal vel ikke være fengende eller?) Siden er lagt opp slik at du får en del gitte situasjoner g må ta valg som du til vanlig må ta i RL. Deretter for du beskjed hva du bør tenke igjennom før du eventuelt gjør de ulike valgene.

Så er det kommet ett spill/ trening der det er inne tre grunnleggende kompetanser, lesing og skriving, matematikk og digital kompetanse. Der er det f. eks oppgaver der du får tilbakemelding etter hvert spørsmål. Denne passer nok best på storskolen, tidlig ungdomsskole tror jeg med det innblikket jeg har fått nå,- eller (snakke om sherry til barn?).

Disse programmene blir også brukt av og for lærere.
Personer i salen som driver med voksenopplæring har prøvd dette ut. Sier at det er veldig oversiktlig og greit for de elevene de har. Det kommer fram at de ikke har programmer på nynorsk. Dette blir kritisert for folk skal også lære seg nynorsk. Siden det er en statlig organisasjon så burde det ha vært laget programmer på nynorsk også.

0 kommentarer: